U

A Nobel-díjas kém könyvbemutató

Dátum

2016 nov

21

3530 Miskolc, Erzsébet tér 3.

Nézze meg térképen

Wisinger István főiskolai tanár, Pulitzer emlékdíjas újságíró Szent-Györgyi Albertről szóló regényét mutatja be a közönségnek november 21-én 17:00 órától a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában. A szerzővel Brézai Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense beszélget.

„Elveszve a XX. században”. Angolul ezt a címet adta önéletrajzának amerikai emigrációjában Szent–György Albert, az első magyar Nobel díjas tudós. Ez a dokumentumregény életének legmerészebb vállalkozása: az isztambuli diplomáciai vagy ahogy ő nevezte, „kém” feladatának eseményei köré csoportosítva személyisége ellentmondó vonásait és magánéleti eseményeit is feltárva igyekszik bemutatni ezt a belső vívódásokkal teli életutat.
Az események valóságos dokumentumok és fikciós jelenetek egybegyúrásával elsősorban Szent–Györgyi életének utolsó hat magyarországi éveire koncentrál. Eközben filmszerű visszaemlékezések mutatják be, hogy mi történt vele az 1941 előtti években. Közben megismerkedhetünk azokkal a tényekkel, és eseményekkel amelyek emigrációra kényszerítették a magyar tudománytörténet egyik legjelentősebb alakját.
Rendkívüli tudós, botcsinálta kém és egyes kortársa szerint „kalandor” politikus volt. Ugyanakkor még a történészek is úgy emlékeznek meg az 1944-es német megszállás utáni időkről, hogy ő volt az egyik legjelentősebb antifasiszta ellenállási csoport vezetője. Hitler már 1943-ban az isztambuli út után, majd 1944-ben a megszállás előtti napon Klessheimben szemrehányást tett miatta Horthynak és ugyanakkor kiadta a parancsot, hogy rabolják el a tudóst és szállítsák Berlinbe, mert „személyesen akar végezni azzal a disznóval”.
Az oknyomozó újságírás módszerével készült regényt nevezhetjük akár „politikai kriminek” is. Valójában a szerző – a Prof, ahogy diákjai nevezték– egész életpálya ívét megrajzolja.
A dokumentumregény megjelenésének ideje szinte egybeesik születésének száz huszonharmadik (1893. szeptember 16.) halálának harmincadik (2016. október 22.) évfordulójához figyelembe véve azt is, hogy a Nobel–díj átadásának 80 évfordulója jövő év december 10-én lesz. (forrás: MAB Székház, Athenaeum Kiadó)
Városrész
Belváros
Esemény jellege
Fedett
Esemény típusok
Színház, irodalom