U

Lillafüred

A magaslatokról gyönyörű kilátás nyílik a Szinva és a Garadna-patak völgyére. A Majális parkból induló Majál-túrák a könnyű, fél órás sétától kezdve a félmaratoni távig kínálnak kirándulási lehetőséget. A Csanyik-völgy egyik látványossága az állatkert, amely a zoo-napközitől a látványetetésig érdekes programokat kínál minden korosztály számára.

Lillafüred környékén ősrégészeti szempontból is jelentős barlangok találhatók: a Büdöspest, a Kecske-lyuk, a Szeleta- és a Felsőforrási-barlang, ezek szabadon látogathatók.

Diósgyőrből kisvonattal is kirándulhatunk a Bükkbe. A különleges, hibrid hajtású mozdony szerelvényei Lillafüreden át Garadnáig közlekednek. Útközben nézze meg az őskohót Újmassán, és kóstolja meg a frissen fogott, helyi recept szerint nyolcféle fűszerrel ízesített pisztrángot a pisztrángtelepen!

Lillafüred Miskolc igazi gyöngyszeme, elismert klimatikus gyógyhely. Csodálja meg a Hámori-tó partján magasodó Palota-szálló épületegyüttesét és függőkertjét, nyáron pedig csónakázzon a tavon! Ha egy hangulatos fotót szeretne készíteni, keresse fel a József Attilát is megihlető Szinva-vízesést, amely a legmagasabb az országban. Ha szereti a csöndet vagy gyógyító levegőre van szüksége, akkor mindezt megtalálja a Szent István-barlangban, ahol csodálatos cseppkőképződményekben is gyönyörködhet az óránként induló vezetett túrák során! Az Anna-barlang egyike a világ három, a nagyközönség számára látogatható mésztufa-barlangjának, üregei vízesések boltozódásával jöttek létre, termei falán és mennyezetén pedig mohafüggönyök, fenyőlombok, gyökerek szövedéke nyújt csodálatos látványt.

Ha csak egy könnyű, frissítő túrára vágyik, sétáljon végig a patakparton a Pele-laktól, Herman Ottó egykori lakházától a felsőhámori sziklafalig az erdős, hegyekkel övezett völgyben.