U

Helyi ételspecialitások

Miskolc, Debrecen, Komárom, Süssön cipót mindhárom" – mondja a régi versike, nem véletlenül, hiszen évszázadokon keresztül országosan is híres volt a miskolci kenyér.

Miskolc főutcája, a Széchenyi utca hajdanán piaci sokadalom színtere volt. Itt igyekeztek a kereskedők eladni portékáikat, majd a nap végén élvezték Miskolc híres kocsmáinak, fogadóinak vendégszeretetét, akárcsak a városon átkelő fát, meszet szállító tót fuvarosok. Sokrétű igények kiszolgálására jött létre a városi kocsmák, fogadók, később szállodák, cukrászdák kínálata, híres volt a  háromlyukú miskolci perec és a szintén helyben készülő lacipecsenye is, de a téli időszakban a kocsonya is kedvelt étel volt, amelyhez legenda fűződik. A történet szerint egy gömöri fuvarosnak felszolgált kocsonyában béka pislogott, amely a fogadó pincéjében mászhatott bele az ételbe.

1829-ben alapították meg Miskolcon, a Széchenyi ul 5. szám alatt a város első kávéházát és süteményes boltját, amelyet a 19. században számos új cukrászda megnyitása követett. A jelenlegi miskolci Tourinform Iroda, a Miskolc Bolt és Café a város egyik híres cukrászdája épületében kapott helyett. A kávézóban a betérő megkóstolhatja a duplán erős Miskolc Kávét, melynek titkát hét lakat őrzik.