U

Diósgyőr

Diósgyőrben számtalan történelmi és kulturális emlék várja!Íme egy kis ízelítő a városrész jellegzetességeiből.
 
A garadna völgyi vasgyártás 1867-ben települt át a Diósgyőrhöz tartozó területre. A vasgyártáshoz kapcsolódó gyárépületek mellett három felekezet temploma és több közösségi létesítmény is épült. A kolónia építészetére az eklektika és a kertvárosiasság jellemző. A munkáslakások igazodtak felszereltségben is a vasgyárban betöltött munkakörhöz.
 
Az egykori Vasgyár területén található Factory Sport Aréna a zenei alkotóműhelytől a mászócsarnokig sokféle sportolási és szórakozási lehetőséget kínál.
 
A Vár utca védett gesztenyefái alatt végigsétálva Diósgyőr vára magasodik elénk, amely 2012 áprilisa és 2014 között megújult, és történelmi várrom helyett egy, a régi kort idéző, de megújult Diósgyőri várat kereshetnek fel a látogatók. Fénykorában a vár olyan jelentős diplomáciai események helyszíne volt, mint a turini béke ratifikálása. A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak.
 
A vár visszaépítésével leszűkült az udvar, így annak szomszédságában helyet kapott a Lovagi tornák tere, mely közösségi térként, a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolásának, rendezvények, koncertek megrendezésének helyszínéül szolgálja a közönséget.
 
A várudvarban álló, XVIII. század végén épült Déryné-házban, amely 1852 és 1867 között a XIX. századi magyar színjátszás legnagyobb alakjának, Déryné Széppataki Rózának otthona volt, egy hangulatos kávézó és néhány egyedi vendégszoba várja.
 
Az egykori diósgyőri koronauradalom egyik épületében népművészeti termékek vásárával, mesterség-bemutatókkal, népi játszóházzal várja a Kézműves Alkotóház.