U

GY.I.K.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a miskolci Tourinform irodába érkező vendégek feltesznek nekünk.

 

Mit érdemes megnézni a városban? Melyek a legfőbb miskolci látnivalók?

Miskolcon szinte kötelező kipróbálni a Miskolctapolca Barlangfürdő****-t, kisvonatozni Lillafüredre, ahol érdemes elsétálni a lenyűgöző szépségű függőkertbe, vagy barangolni a látogatók számára kiépített két barlangban.  

 A belvárosban semmiképpen sem érdemes kihagyni Miskolc nagyobb múzeumait. Látogasson el a Pannon-tenger Múzeumba a Görgey Artúr úton, a Miskolci Galéria Rákóczi-házba, az egyedülálló Magyar Orthodox Egyháztörténeti Múzeumba és a hozzá tartozó  Szentháromság görögkeleti templomba. A Színészmúzeum Thália-ház a színház rajongóit várja tárt kapukkal. 

 Miskolc látványosságainak bemutatására egy külön applikáció is létezik. Ez a GUIDE@HAND Miskolc, amelyet okostelefonra lehet letölteni. Segítségével 1-2 órás élvezetes sétáival önállóan fedezheti fel a várost, séta közben hangos navigációval lehet eljutni egyik pontból a másikba.

Hogyan jutok ki a belvárosból Miskolctapolcára és Lillafüredre a legkönnyebben?

 Miskolctapolcát tömegközlekedéssel a 20-as busszal lehet felkeresni. Autóval a 3-as út felé a Soltész Nagy Kálmán utcáról a Miskolctapolcai útra kell rákanyarodni, és azon végighaladni. 

 Lillafüred kisvasúttal a Dorottya utcai végállomásról vagy pedig tömegközlekedéssel, az 5-ös, 15-ös buszra felszállva közelíthető meg. Az 5-ös, 15-ös busz megállója az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásánál található. A buszról a Palotaszálló megállóhelynél érdemes leszállni.

Milyen ingyenes látnivalókat érdemes megnézni Miskolcon?

 Miskolcon számos lehetőség van érdekes épületek, tájak felfedezésére. A belvárosnak több főbb tere is van, ilyen a Szent István tér, az Erzsébet tér, a Szinva terasz, a Hősök tere és a Népkert. Ha magasból nézne le Miskolcra, akkor ajánljuk, hogy tegyen egy sétát a Avasi kilátóhoz, ahonnan a város panorámájában gyönyörködhet. A kilátóhoz felvezető sétautakon barangolva megtekinthetők a város történelmi pincesorai. Az Avas hegy lábánál áll az Avasi református templom, amely az Erzsébet tér felől impozáns látványt nyújt. Belülről előzetes bejelentkezéssel, adománnyal megnézhető. Az Avasi arborétum belépőjegy nélkül látogatható előzetes bejelentkezéssel.

 Miskolctapolcán egy gyönyörű parkrendszer helyezkedik el körbeölelve a csónakázótavat. A Pazár sétányon járva a bencés apátság romja is megtekinthető. Az Avalon Park területére is ingyenes a belépés, a szolgáltatásokért természetesen fizetni kell.

 Lillafüreden az egész függőkert nyitott a látogatók előtt, ahogy a vízesés is ingyenes és nem mindennapi látványosság. Itt legalább egy órát el lehet bolyongani a kacskaringós kőutakon. A Lillafüredi tanösvényen szakrális emlékeket: a Lourdes-i barlangot és a Limpiászi keresztet is érdemes felkeresni. Lillafüredről kisvasúttal nagyjából tíz perc távolságra helyezkedik el az újmassai Fazola-kohó épülete. A kisvasút Garadna végállomásánál egy Erdészettörténeti Gyűjtemény látogatható.

 Miskolchoz közel számos érdekes kirándulóhelyet fedezhet fel a város Bükk-fennsíkhoz való közelségének köszönhetően. A városhoz közel több barlang is nyitott bárki előtt. Ilyen a Szeleta-barlang vagy a Kecskelyuk-barlang. Mindkettőhöz egy rövid túraútvonal vezet fel.

Hol kaphatok térképet a városról?

 A Tourinform irodában vásárolható Miskolc várostérkép, Bükk-térkép. Irodánkban ingyenes turisztikai kiadványként ezeknek a térképeknek az egyszerűsített változatait is meg lehet találni.

 A GUIDE@HAND Miskolc alkalmazást letöltve egy offline interaktív térképet is kaphat Miskolcról, amelyet internet nélkül is tud használni okostelefonon. 

Hol tudok "miskolcos" szuvenírt vásárolni otthon maradt rokonaimnak, barátaimnak?  

 A várost és környékét bemutató ajándéktárgyak széles választékát a Széchenyi utca 16. szám alatt működő Miskolc Boltban találhatja. A bolt termékei közül többek között miskolcos hűtőmágnest, képeslapot, bögrét, pólót, helyi italokat, bükki borokat, gyógynövényes készítményeket és könyveket vásárolhat. 

Érdekelnének a városi programok, hol kaphatok erről információt?

 Online a hellomiskolc.hu oldalon tájékozódhat az eseménynaptárban. Személyesen a Tourinform Miskolc irodában szerezhet információt a programokról. Heti programajánlónkat a Bakancsban és tűsarkúban Miskolcon című kiadványban tekintheti meg, töltheti le, de akár ki is nyomtathatja weboldalunkról: a www.hellomiskolc.hu-ról (a heti programajánló gombra kattintva).

Hol tudok Miskolcon magyaros étteremben enni?

 A következő éttermekben szolgálnak fel magyaros ételeket Miskolcon a teljesség igénye nélkül: Calypso ÉtteremKemencés Kisvendéglő, Aranykorona Történelmi Étterem, Kispipa Halászcsárda. Helyi ételkülönlegességért a lillafüredi sebespisztrángért érdemes kimenni a Lillafüredi Pisztrángtelep halsütödéjéhez.

Hol kempingezhetek a városban vagy közvetlen környékén?

 Önmagában a város területén belül nem működik kemping. A legközelebb a következő településeken van lehetőség kempingezésre: Szentléleken, Bükkszentkereszten (Hollóstető) és Répáshután.

Hétvégén is nyitva van a Tourinform?

 A belvárosi iroda szombaton 8:45 órától 14:45 óráig van nyitva. Főszezonban a Lillafüredi Ökoturisztikai Központban is üzemeltetünk egy infopontot, amely a hétvége mindkét napján nyitva tart.

Hol van csomagmegőrző Miskolcon?

 A Miskolc Tiszai Pályaudvaron csomagmegőrző működik minden nap hajnali 3:00-tól este 23:00-ig egyéni utazók részére. Sajnos nagyobb csoportok csomagjainak elhelyezésére itt nincs lehetőség.

Hol tudok kerékpárt bérelni Miskolcon?

 A Miskolctapolcai Avalon Parkban, a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, valamint a Miskolchoz közeli Szentléleken található Turistaparkban.

Hogyan jár a kisvonat, honnan tájékozódhatok erről?

 Az egész évben közlekedő kisvonat a Dorottya utcai állomásról indul. Végállomása Garadnán van, Lillafürednél egy nagyobb megálló található. A kisvonat hétvégén sűrűbben jár, mint hét közben. Előre meghirdetett alkalmakkor a kisvasút mahócai szárnyvonalán is közlekedik jármű. A kisvasút menetrendjéről a LÁÉV weboldalán, jegypénztáraiban valamint a Tourinform irodáinkban személyesen vagy telefonon lehet tájékozódni.

Hol tudok pénzt váltani Miskolcon?

 Pénzt válthat az Exclusive Change erre szakosodott miskolci irodáiban. Megtalálható közülük egy a Miskolc Plázában, a Szinvaparkban, az avasi és a Szentpéteri kapui Tescoban. A belvárosban az IBUSZ irodában is lehetőség van valutát váltani, valamint a Villanyrendőr közelében is van pénzváltási lehetőség.

 Hol vehetek buszjegyet, napijegyet, bérletet a városban?

 Buszjegyet és napijegyet az MVK jegypénztáraiban,a Tourinform irodában és több Nemzeti Dohányboltban lehet megvásárolni,illetve online is (e-jegyet) az MVK Zrt. honlapján. Forgalmasabb megállókbanjegykiadó automaták is működnek.

 Hogyan a legolcsóbb számomra a tömegközlekedés turistaként?

 Attól függ, mennyi időre érkezik és mit szeretne megnézni. Turistaként válthat egy-, három- vagy hétnapos turistajegyet, valamint hétvégi családi jegyet. Ha Miskolc legérdekesebb látnivalóit ingyenes tömegközlekedéssel és egyetlen belépőkártyával szeretné megtekinteni, akkor a Miskolc Passt Önnek találták ki, mellyel ingyenesen használhatja Miskolc tömegközlekedését, és felkeresheti egyszer ingyen pl. a három nagy fürdőt, néhány látnivalót, múzeumot, vagy részt vehet garantált városnézésen.

Hogyan tudok eljutni a Barlangfürdőhöz, messze van a belvárostól?

 A Miskolctapolca Barlangfürdő****a belvárostól tömegközlekedéssel nagyjából húsz perc alatt megközelíthető a 20-as buszokkal, amelynek a végállomásától pár perc séta a Barlangfürdő bejárata.

Van-e éjszakai fürdőzés a Miskolctapolcán?

A Miskolctapolca Barlangfürdőben és az Ellipsum Élmény- Strandfürdőben is meghirdetett időpontokban 20:00-tól 00:00-ig nyitva áll az összes beltéri és nyári szezonban a kültéri medencék is. A Barlangfürdő Aquaterápia szolgáltatásai ilyenkor nem vehetők igénybe.

Hogyan tudok eljutni az Avalon Parkba?

 Az Avalon Parkot autóval egyszerűen meg lehet közelíteni Miskolctapolcán az Iglói úton végighajtva. Tavasztól őszig a miskolctapolcai nagy parkolóból indul az úgynevezett Dottó elektromos kisvonat, odáig a 20-as városi autóbusszal lehet eljutni. A szerelvények az Avalonpark weboldalán található menetrend szerint közlekednek.

Hova vehetek családi belépőt? Hogyan léphetek be múzeumokba, az állatkertbe, a várba a legolcsóbban családosan?

 Gyermek és családi belépő Miskolc legtöbb látványosságánál váltható. Érdemes előre összeírni, hogy mely látnivalókat nézné meg a kicsikkel, mert ennek függvényében, akár olcsóbban is lehet a pihenés költsége, ha Önmagának és a gyerekének is online vásárol Miskolc Pass turisztikai kártyát. Nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekek számára is váltható Miskolc Pass kártya online, amellyel a város főbb látnivalói ingyenesen megtekinthetők.

Hol vehetek előre belépőt egyes koncertekre?

 Érdemes minden esetben elsősorban a koncert honlapján vagy szórólapján elolvasni, hol lehet jegyet venni az adott eseményre. Miskolcon az egyik legnagyobb koncertjegy értékesítő iroda a Művészetek Háza Jegypénztára a Rákóczi utca 2. szám alatt található, közvetlenül a Miskolci Galéria Rákóczi-házának földszintjén. A legtöbb programra online is lehet jegyet vásárolni.

Mikor és hol tartják a régiségvásárt Miskolcon?

  Minden hónap első vasárnapján a város sétálóutcáján.

Vannak-e garantált városnézések?

Márciustól novemberig minden hónap 2. szombatján előre meghirdetett témákkal indul városnézés - egyéni vendégek számára, kizárólag magyar nyelven. Indulás a Tourinform irodából.
Az egyéb városrészekbe szervezett garantált városnézések az eseménynaptárban megtalálhatók.

Szálláskereső