U

13+1 föld alatti tipp Miskolcon

Elérhetőség

Miskolc,

13+1 föld alatti tipp Miskolcon

A kánikulai napokban mit nem adnánk egy jó hűvös helyért, pláne, ha ott még valami izgalmas dolog is vár ránk! Mivel augusztus első hétvégéjére is 30 fok feletti hőmérsékletet ígérnek, ezért csokorba gyűjtöttük Miskolc „hűsítő” helyeit, ahol garantáltan érdekes és izgalmas programok várnak Önökre. A legtöbb helyszínen a Miskolc Pass kártyával ingyenes vagy kedvezményes belépésre is van lehetőség. Lássuk, mit tud nyújtani Miskolc föld alatt a turistáknak!

 

 1. Barlangfürdő

Miskolctapolca ékköve is csatlakozott az országos Strandok éjszakája elnevezésű programhoz. A természetes sziklaüregekben 20 órától éjszakai fürdőzésre, ingyenes szaunaszeánszokra és habpartyra is lehet készülni.

 1. Szent István-barlang (Miskolc Pass)

Lillafüred egyik látogatható barlangjában a legnagyobb cseppkőképződmény a Kupola-csarnokban található Megfagyott vízesés, melynek már csak az említése is hűsítő hatással bír.

 1. Anna-barlang (Miskolc Pass)

A hétszintes függőkert aljában található mésztufabarlangban a termek falán és mennyezetén a travertinoval bevont mohafüggönyök, fenyőlombok, gyökerek szövedéke nyújt csodálatos látványt.

 1. Szeleta-barlang

  panoramio.com

A Szinva-patak völgye felé magasodó gerincen található a szabadon látogatható barlang, ami az ősember kutatás egyik legfontosabb hazai színhelye. A barlang bejáratától a lillafüredi Palotaszálló és függőkert csodálatos panorámája tárul elénk.

 1. Grál Pince (Miskolc Pass)

A görömbölyi városrészben található pincesor különleges faragású pincéket rejt magában. Ezek közül is kiemelkedik a Grál Pince, ahol a tulajdonos pinceszobrász maga alakította ki a zegzugos termeket. Szerencsére a jófajta borokról se feledkezett meg, amiből bőven kóstolhatnak.

 1. Hetedhét pince (Miskolc Pass)

Szintén a görömbölyi pincesoron található az ősmagyar motívumvilággal gazdagon díszített pince, ahol a Dimenzió Borászat díjnyertes boraiból és a Pálinka Patika vény nélkül kapható bódító hatású itókáiból is fogyaszthatnak a pincelátogatás során. A hűsölés érdekében mindkét pincében előzetes bejelentkezés szükséges!

 1. Sándor Zsolt pincéje (Miskolc Pass)

A fiatalember a Bükki Borvidék egyik legkiemelkedőbb borásza, amit mi sem jelez jobban, mint hogy az ország első Michelin csillagos éttermében, a Costesben nemrég került a borlapra a 2013-as Legény bora, mely nem más, mint egy Zweigelt válogatás. Július 31-én 18 órától az avasi pincesoron 5 másik bor mellett meg is kóstolhatja a limitált palackszámban készült nedűt. Figyelem, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges!

 1. Aranykorona (Miskolc Pass)

Szintén az avasi pincesoron található az Aranykorona Hotel étterme és sétálópincéje. A “Sétáló Pince” szolgáltatás egy állandóan nyitva tartó 2000 m2-es, négyszintes látványpince, ahol szinte minden borral, borászattal, szőlészettel kapcsolatos eszköz megtalálható és megtekinthető. A pincerendszerben nemcsak bort kóstolhatunk, hanem egy szórakoztató lézerharccal is izgalmassá tehetjük a mélyben való tartózkodást.

 1. Pannon-tenger Múzeum (Miskolc Pass)

  Fotó: Dombóvári Tibor

A Herman Ottó Múzeum központi épületében, a föld alatt található az egyedülálló természetrajzi kiállítás. A földtörténeti szempontból különleges gyűjtemény három részre bontható. Az „Őserdei ösvényeken - a bükkábrányi mocsárciprus erdő és kora” a miocén időszakot mutatja be, külön teremben tekinthetjük meg a Kárpát-medence ásványait, és önálló témakört jelent a rudabányai őslénytani lelet köré kialakított kiállítási anyag. Július 31-én utoljára tekinthető meg Dombóvári Tibor búvárfotós „Az én nagy kékségem” című időszakos kiállítása, akinek képei a trópusi tengerek korallszirtjeinek varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat.

 1. Kalandbarlang (Miskolc Pass)

A belvárosban egy föld alatti pincében alakították ki ezt a ma oly divatos szabadulószobát. A pince hűvösében egy órányi ideje van a 2-10 főből álló csapatnak megoldani a logikát, ügyességet, kreativitást igénylő feladatokat és kijutni a szabad levegőre. Nem kell félni, ha nem sikerül megoldani a feladatokat, akkor is garantált az csapat- vagy család-összekovácsoló élmény.

 1. Harsányi sópince és föld alatti kápolna (Miskolc Pass)

Miskolctól pár kilométernyire fekszik a Bükk hegység lábainál a festői Harsány község. Az összesen 250 m hosszú, 4 ágú sópincébe a gyógyhatás egyenesen az erdélyi parajdi sóbányából érkezett. A tágas pinceágban lévő játszótér teszi a gyerekek számára vonzóvá, különlegessé ezt a varázslatos, földalatti világot. A sópince relaxációs ágában pedig sejtfrekvenciás, pulzáló mágnesterápiás kezeléseket vehetnek igénybe a légzőszervi, a mozgásszervi, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A sópince egyik ágában Szent II. János Pál pápáról elnevezett, Piétával ékesített kápolnát alakítottak ki.

 1. Creppy PalacsintaHáz Étterem és Borklub Pince (Miskolc Pass)

Az Avas-hegy oldalában található a különleges étterem.  Kínálatukban ötcsillagos étel varázslatok szerepelnek, melynél minden fogásnak van valami köze a palacsintához. Az étlapjukon található több, mint 80 féle sós és édes palacsintás ételvariációból mi stílszerűen az Avas palacsintája 2015 elnevezésű kreációt ajánljuk kedves figyelmükbe.

 1. Miskolctapolcai sziklakápolna

A föld alá vájt barlangot 1935-ben szentelték fel kápolnává. Vasárnap érdemes az üdülőterület egyik hangulatos domboldalába felkapaszkodni, és aztán bemerészkedni a kápolna hűvösébe, mert csak a hét utolsó napján és ünnepnapokon van lehetőség 9-12 óra között megtekinteni a különleges helyszínt vagy részt venni a 10 órakor kezdődő szentmisén.

+1 Alkimisták, mágusok, boszorkányok éjszakája a Diósgyőri várban

Ráadás programként augusztus 1-én a középkor misztikus világával ismerkedhetünk meg a gyönyörűen újjávarázsolt Diósgyőri várban. Az éjszaka folyamán elkalandozhatunk a mágia, szemfényvesztés és a bűbáj világába. A programhoz előzetes bejelentkezés és saját elemlámpa is szükségeltetik.

 

Reméljük, sikerült az érdeklődésüket felkelteni Miskolc föld alá rejtett értékei iránt. Ha nem ezen a hétvégén, akkor más forró időszakban is érdemes felénk venni az irányt, hiszen nálunk nemcsak a felszín gyönyörű. És ne felejtsék el a Miskolc Pass-t használni, mert „Miskolc Pass-szol Hozzád!"


A turisztikai kártyáról bővebb információt a www.miskolcpass.com oldalon talál!