U

Avasi református műemlék templom

Elérhetőség

3525 Miskolc, Papszer utca

Miskolc műemlékei között gyöngyszemként pompázik a 234 m magas Avas északi lábánál az ősi templom, mellette a festői hatású, hosszú ideig a város emblémájaként is használt 1557-ben épült harangtorony. Jellegzetes szépségét emeli az a környezet, melyet a város legrégibb temetője nyújt.
Ezen a helyen már a XIII. században állt egy egyhajós, román stílusú kisméretű templom, melyet többször bővítettek, majd háromhajós gótikus csarnoktemplommá építették át. A török hódoltság idején többször érte támadás Miskolcot, ezek során 1544-ben a templom kiégett. Két évtized eltelte után épült újjá, most látható egyszerűbb formában. Az épület legutóbbi helyreállítását 1982-ben fejezték be.
A templom kiváló akusztikájú. Az 1895-ben épült Angster-orgonát évről évre megszólaltatják neves hazai és külföldi orgonaművészek.
A templomban emléktábla idézi a nagy reformátornak, Dévai Bíró Mátyásnak, valamint az 1848-49. évi országgyűlés elnökének, Palóczy Lászlónak az emlékét.
Az avasi református templomtól nyugatra helyezkedik el az egyik legszebb műemlékünk, a XVI. századból fennmaradt harangtorony. Harangjátéka 1941-ből való.  A templom környékét évszázadokon át temetőnek használták. Itt találjuk többek között Szemere Bertalan márvány sírkövét, Palóczy László nagyméretű márvány obeliszkjét, a Latabár színészdinasztia családi nyughelyét, itt nyugszik Tompa Mihály édesapja is.

Előzetes bejelentkezéssel látogatható: 46/358-677

Belépődíj: 500 Ft/fő, vezetéssel: 700 Ft/fő