U

Deák Ferenc tér

Elérhetőség

3525 Miskolc, Deák Ferenc tér

Miskolc belvárosában a Palóczi L. út és a Batthyány út közé ékelőde találhatjuk a szép történelmi épületekkel és szobrokkal keretezett Deák teret.

Az Erdészpalota

A tér egyik meghatározó épülete a Papp Sándor által 1892-ben tervezett Erdészpalota, mely a lőcsei Thurzó-ház mása. Az épület a  felvidéki késő reneszánsz motívumaival a belváros egyedi hangulatú színfoltja. A boltíves fülkékben az erdészettel kapcsolatos jeleneteket láthatunk. Az épület délnyugati sarkán áll egy szoborfülkében a Patrona Hungariae-szobor, amely lábánál a Magyarország címerrel a trianoni tragédiát szimbolizálja. 

Az európai hírű ortodox templom

Miskolc egyik legjelentősebb műemléképületét a Görögkeleti Ortodox Templomot, a Deák tér 7. szám alatt láthatjuk, melyet 1785 és 1806 között épített a miskolci ortodox kisebbség. A templomban látható Közép-Európa legnagyobb ikonosztázionja, mely 16 méter magasságban Jézus életének jeleneteit mutatja be 88 képen keresztül. A Kazáni Fekete Máriát ábrázoló kegyképet II. Katalin cárné ajándékozta az Ortodox Egyháznak.1986-ban itt nyílt meg az ország leggazdagabb ortodox kegytárgygyűjteménye, a Magyar Ortodox Egyházi Múzeum.

Feledy Gyula képzőművész állandó kiállítása a Feledy-ház műemléképületben tekinthető meg a Deák téren. 1953-tól a kortárs képzőművészet meghatározó alakja volt.

A Deák tér szobrai

A téren két szobor található, amely közül a névadó Deák Ferencet ábrázoló alkotás áll a középpontban. Fontos megemlíteni, hogy a  XIX. század egyik legnagyobb politikusa és jogtudósa volt. Az alkotás Gárdos Aladár nevét fémjelzi.

Itt találjuk Lévay József egészalakos szobrát is. A  költő és író életének számos mozzanata kötődik Miskolchoz. Ezen kívül magáénak tudhatta a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagságát valamint a Borsod vármegyei alispáni címet is. A szobrot Borsodi Bindász Dezső készítette.