U

Lovagi tornák tere és Vásártér

Elérhetőség

3534 Miskolc, Tapolcarét utca

A „Diósgyőr–Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” (diosgyor-lillafured.hu) című projekt keretében aDiósgyőri várrekonstrukciójavált lehetővé.A vár visszaépítésével leszűkült az udvar, így annak szomszédságában helyet kap a Lovagi tornák tere, mely közösségi térként, a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolásának, rendezvények, koncertek megrendezésének helyszínéül szolgálja a közönséget.

A tér két fedett-nyitott lelátó között formálódik, mely éppúgy alkalmas lovagi tornák, lovas versenyek megrendezésére,mint nagyobb lélegzetvételű koncertek, vásárok, szabadtéri színházi előadások, közösségi események helyszínének. Az események hátteréül minden esetben a négysaroktornyos királyi vár szolgál.

Az építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárások eredményeként került napvilágra az egykor a vár körüli vizesárkot a Szinva patakkal összekötő vízvezeték, amely a Lovagi tornák terének északi lelátója alatt fut végig. Az eredeti tervek módosításával a lelátó alatti részt olyan kiállítótérként alakítják ki, amely egyrészt bemutathatóvá teszi a vízvezeték maradványait, másrészt alkalmi kiállítások helyszíne is lehet.

A megújult várba és az újonnan megépült Lovagi tornák terének rendezvényeire érkezőket méltó környezettel fogadja a Vásártér – amely a fogadótér általános szolgáltatásain túl alkalmanként valódi vásártérként ad majd helyet a kézműveseknek, a kereskedőknek.

A „Diósgyőr–Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projektről készült videó az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=ADDuN2SDSks

Elérhetőségek:

Cím: 3534 Miskolc, Tapolcarét utca
Telefon: +36 46 533 355
E-mail:
 info@diosgyorivar.hu
Weboldal: www.diosgyorivar.hu
Facebook Oldal: 
www.facebook.com/diosgyorivarhivatalos

Bővebb információ: diósgyor-lillafured.hu