U

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma

Elérhetőség

3517 Miskolc, Miskolc-Felsőhámor, Palota út 22.
A miskolc-felsőhámori Kohászati Múzeum küldetése, hogy bemutassa a vaskultúra örökségét a szélesebb közönség számára.

A barokk műemléképületben működő múzeum állandó kiállítása során megismerhetjük a vas előállításának és feldolgozásának titkait. A látogatók élményeiről diorámák és működő modellek gondoskodnak.
A múzeum többféle színes múzeumpedagógiai programot kínál a diákok számára, egészen az alkotó foglalkozásoktól a múzeumi órákon át az osztálykirándulásig. Az idősebb korosztálynak lehetősége van bekapcsolódni a kohász nyugdíjasokból álló múzeumbaráti kör életébe.

A Kohászati Múzeumhoz tartozó újmassai Massa Múzeum a diósgyőr-hámori vasmű százéves történetét és a gyár életében fontos szerepet játszó Fazola-család tevékenységét mutatja be. A múzeum épülete mellett emelkedik az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, az egyetlen fennmaradt nagyolvasztó: a „Fazola-kohó” tömbje. A rekonstruált vízikerekes vasverő (hámor) környéke gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől. A csobogó Garadna-patak túloldalán pedig a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje vonja magára a látogatók tekintetét.

A múzeum által gondozott műemléki épületekben tárgyi emlékek, történeti és műszaki dokumentumok, valamint szellemi örökségi elemek gazdag tárháza várja az érdeklődőket.

Nyitvatartás:

Csütörtök-Szombat: 10:00-16:00 (pénztárzárás 15:30).

Ezen kívül csak előzetes bejelentkezéssel fogadnak látogatókat.

E-mail: kohmuz@gmail.com