Mátyás király esküvői lakomája
Dátum
2018 ápr
“Mátyás korában az udvari szakácsok többnyire férfiak voltak, hiszen munkájukhoz hozzátartozott a vad megtisztítása, megnyúzása, feldarabolása, sőt olykor elejtése is. A magyar konyha fő jellegzetessége az erős fűszerezés volt, amely a lakomák nagy ételegyütteseinek megemésztését is szolgálta: Mátyás és Beatrix esküvőjén 24 fogást szolgáltak fel. Az étkek elfogyasztása közben és után az elmaradhatatlan bort mázatlan cserépedényekben kínálták és a pohárnokok kötelessége volt gondoskodni arról, hogy a vendégek serlege, kupája ne legyen üres. “
Menü:
Első fogás : Egy leves szép kövér kappanból, fejér cipóban
Második fogás : Pozsárderék borban főzve, fahéjjal, sáfránnyal, mézzel fűszerezve vagy Szömörcsög parázson rózsásra pirítva vagy kígyóhal kardra szúrva, nyárson forgatva
Harmadik fogás : Tikfik töltve vagy kacsa borban párolt káposztával, szilvával megczifrázva vagy libának combja saját zsírjában megsütve, zsályával, rozmaringgal bolondítva
Negyedik fogás : Kemencés csülök bűribe, serrel, mézzel megcsepegtetve vagy makkon pendült erdei disznó oldala, koronába hajtva, borókásan vagy rozmaringos berbécs háta, parázson sütve