U

Mátyás király esküvői lakomája

Dátum

2018 ápr

28

Web: aranykorona.eu/etterem/matyas/
Esemény helyszíne:
Aranykorona Hotel, Történelmi Étterem és Látványpince - 3530Miskolc, Kisavas, Első sor 19-20.

Nézze meg térképen

“Mátyás korában az udvari szakácsok többnyire férfiak voltak, hiszen munkájukhoz hozzátartozott a vad megtisztítása, megnyúzása, feldarabolása, sőt olykor elejtése is. A magyar konyha fő jellegzetessége az erős fűszerezés volt, amely a lakomák nagy ételegyütteseinek megemésztését is szolgálta: Mátyás és Beatrix esküvőjén 24 fogást szolgáltak fel. Az étkek elfogyasztása közben és után az elmaradhatatlan bort mázatlan cserépedényekben kínálták és a pohárnokok kötelessége volt gondoskodni arról, hogy a vendégek serlege, kupája ne legyen üres. “

Menü:

Első fogás : Egy leves szép kövér kappanból, fejér cipóban 

Második fogás : Pozsárderék borban főzve, fahéjjal, sáfránnyal, mézzel fűszerezve vagy Szömörcsög parázson rózsásra pirítva vagy kígyóhal kardra szúrva, nyárson forgatva 

Harmadik fogás : Tikfik töltve vagy kacsa borban párolt káposztával, szilvával megczifrázva vagy libának combja saját zsírjában megsütve, zsályával, rozmaringgal bolondítva 

Negyedik fogás : Kemencés csülök bűribe, serrel, mézzel megcsepegtetve vagy makkon pendült erdei disznó oldala, koronába hajtva, borókásan vagy rozmaringos berbécs háta, parázson sütve 

Városrész
Belváros
Esemény jellege
Fedett
Esemény típusok
Családi program