U

Diósgyőri vár

Elérhetőség

3534 Miskolc, Vár u.
A Diósgyőri vár rekonstrukciós munkák miatt átmenetileg zárva tart.

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. Helyén már a honfoglalás korában is állt egy földvár, melyet a tatárjárás idejében pusztíthattak el. Ernye bán fia István nádor építtetett meg ide az első kővárat, mely a mai vár ősének tekinthető.

Az épület fénykora Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Nagy Lajos király idejében jelentős történelmi szerepe volt. Itt kötötték meg 1381-ben a király velencei háborúit lezáró turini (torinói) békét.  Ekkor kezdődött a 1526-ig tartó időszak, amikor hat királyné jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt a vár – erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára.

A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak.

 
Parkolási lehetőség a vár környékén:

1. Nagy Lajos király útján fizetős gépkocsi- és autóbuszparkoló – a vár a védett gesztenyesoron végigsétálva, kb. 5 perces sétával érhető el.

2. Tapolcarét utcai ingyenes gépkocsi- és autóbuszparkoló – a vár 2 perces sétával érhető el.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

1-es villamosról vagy az 1-es buszról a Diósgyőr vk. megállónál leszállva, onnan egyesen Felső-Majláth irányába haladva, az első utcába balra fordulva, a jelzőtáblákat követve, 2 perc gyaloglással érhető el a vár. Menetrend itt érhető el!