U

Lillafüredi függőkert

Elérhetőség

3517 Miskolc - Lillafüred, Miskolc-Lillafüred

Minden évszakban páratlan látnivalókat kínál a természet, a romantika és a művészetek szerelmeseinek a mesés látványt nyújtó Palotaszálló alatt húzódó, teraszos függőkert.

A függőkerten végigfutó útvonal egy "tematikus sétány", mely a Szinva tanösvényre fűződik rá, azt gazdagítja kilenc állomáshelyével. Az egyes megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről szólnak; de kellő hangsúlyt kapnak a természeti és a mesterségesen épített környezeti elemek is: a vízesés - mely az ország legmagasabb vízesése -, az Anna-barlang, a Garadna-patak, a József Attila-szobor, a kőbe vésett Óda idézet.

A függőkert 2012 és 2014 között újult meg a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése projekt részeként. A kertet eredetileg a Palotaszálló grandiózus építési munkálatai alatt alakították ki még 1920-as, 1930-as évek fordulóján páratlan kertészeti és tájépítészeti örökséget létrehozva.

Teraszok

Fiatalság és a találkozások terasza: A függőkert legnagyobb, egybefüggő fogadótere, amely az ide érkezőknek kikapcsolódást nyújt, a gyermekek számára játszóterületként szolgál.

Vízesés terasza: Csodálatos, közvetlen közeli kilátás nyílik az ország legmagasabb, 20 m magasból lezúduló Szinva vízesésére.

Virágok terasza: Tavasztól őszig színes virág kavalkádot kínáló kert.

Zene terasza: A kamarakoncertek és a szólómuzsikálás helyszíne színpaddal és nézőtérrel.

Költészet terasza: A Lillafüreden töltött idő ihlette József Attila Óda című versét, amelynek emléket állít e teraszon a költő szobra és versének néhány kőbe vésett sora. A szobor és környezete a költészettel, irodalommal kapcsolatos események színhelyéül szolgál.

Szobrászat terasza: Szobrok, képzőművészeti alkotások kiállítóhelye.

A függőkert minden évszakban szabadon látogatható. A függőkert legalsó teraszáról nyílik az Anna-barlang.

A terület nem akadálymentesített, így végigjárásakor vegye figyelembe, hogy a teraszokat hosszabb rövidebb lépcsősorok kötik össze.