U

Népkert

Elérhetőség

3525 Miskolc, Görgey utca

A Miskolc belvárosában található Népkert a város harmadik legnagyobb parkja, a belvárost tekintve viszont a legnagyobb összefüggő zöld terület. A parkot az 1870-es években alakították ki, amikor is ez a terület még a város külterületének számított.

A Népkert születése után nagyszabású építkezések kezdődtek Miskolc ezen részén. Reprezentatív villák és szép lakóházak emelkedtek gazdag lakónegyedet alkotva. A villanegyed klasszicista épületei ma is régi korokat felelevenítő gyöngyszemekként emelik Miskolc kellemes hangulatát.

Az 1890-es évek végén a park még az Erzsébet-liget nevet viselte, itt avatták fel 1899-ben Stróbl Alajos alkotását, az Erzsébet királynét ábrázoló mellszobrot.

Miskolc a II. világháború után gyors növekedésnek indult, s ennek köszönthetően a Népkert lassan belvárosi területté vált.

A Népkert része a Hajós Alfréd által tervezett Népkerti Vigadó. A liget hűs árnyékot adó fái alatt a gyerekeket játszótér is várja.

Itt található Miskolc egyik sportközpontja, a Miskolc Városi Szabadidőközpont, ami magába foglalja a Generali Arénát, a Jégcsarnokot, a műjégpályát és szabadtéri sport- és kondiparkot is.