U

Anna-barlang

Elérhetőség

3517 Miskolc, Lillafüred, Erzsébet sétány 1.

Miskolc Pass turisztikai  kártya használóknak Anna-barlang vagy Szent István barlang megtekintése ingyenes egy alkalommal!

Miskolc Pass Classic kártyával:

10% kedvezmény a teljesárú belépőjegy árából.

Szent István barlang vagy az Anna-barlang megtekintése ingyenes egy alkalommal.

 
A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó, európai viszonylatban is jelentős és egyedülálló látványosság a lillafüredi Anna mésztufa-barlang. Hozzá hasonló csak hat létezik a egész világon. Ennek az az oka, hogy a mésztufa barlangok általában nem látogathatók, külön engedély kell a belépéshez. Az Anna-barlang kivételt képez, ezért hazánk egyedi természeti értéke.
 
A barlang különlegessége, hogy nem a megszokott kemény, tengeri eredetű mészkőben jött létre, hanem mésztufában. A Szinva-patak által több ezer éve szállított mész különleges mésztufa-alakzatokat formált, többek között növényekre kövült csipkéket is.
 
A barlang üregeit nem utólag oldotta, vájta a víz a befoglaló kőzetbe, hanem azzal egy időben keletkezett. A zegzugos termek mennyezetéről mészbevonatú moszat- és mohafonalak finom rojtozatú, megkövesedett függönye csüng alá. Helyenként apró forrásmészgöböcskék százezrei sorakoznak egymás mellé, másutt megkövesedett falevelek, fűszálak, faágak vagy ezek lenyomatai őrzik a közelmúlt évezredei növényvilágának emlékét. A kisebb üregek többsége az egykor kőzetbe temetett, hatalmas fatörzsek helyén képződött, miután azok elkorhadtak.
 
Az Anna-barlangot 1833-ban fedezték fel. Hamar népszerű turistalátványosság lett a 19. században, még Petőfi Sándor is járt benne 1847. júliusában. Egykor templomként és óvóhelyként is használták.
 
A barlang a Palotaszálló függőkertjének alsó teraszáról, a vízesés mellett nyílik. Teljes hossza 568 méter, amelyből 200 méter látogatható. A barlangban 28 ízeltlábú fajt, valamint simaorrú denevéreket és patkósorrú denevéreket figyeltek meg.

 

Vezetett túrák indulnak minden nap, egész órakor, az alábbiak szeint:

 
Nyári időszakban (április 1. – szeptember 30.) naponta 10.00 – 16.00 óráig.
 
Októberben (október 1. - október 31.) naponta 10:00 - 15:00 óráig.
 
Téli időszakban (november 1. – március 31.) naponta egy túra 12:00 órakor, egyéb időpontokban zárva.
 
 
Belépőjegyek ára:
  • Egész árú jegy: 1700 Ft/fő
  • Kedvezményes jegy (nyugdíjas és gyermek): 1200 Ft/fő
  • Óvodás kedvezményes jegy: 400 Ft/fő
  • Csoportos felnőtt jegy: 1500 Ft/fő
  • Kedvezményes csoportos jegy: 1000 Ft/fő

Csoportok esetében 20 fő fölött adható a kedvezmény, előre bejelentkezés szükséges a (46) 334-130-as telefonszámon.

Általános iskolai diákcsoportok esetében minden 10. fő után 1 felnőtt kísérőnek 300 ft a belépés. A többi kísérő számára kedvezményes felnőtt csoportjegy váltható.

Miskolc Pass turisztikai kártyávalérkező személy részére a barlanglátogatás ingyenes. 
Miskolc Pass kedvezménykártya birtokosa 15%-os kedvezménnyel látogathatja meg a barlangot.

https://www.miskolcpass.com/hu