U

Miskolci Galéria - Rákóczi-ház

Elérhetőség

3530 Miskolc, Rákóczi utca 2.
A Miskolci Galéria központi épülete a galéria igazgatóságának, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Az egyik ilyen állandó kiállítása a Kondor-teremben megtekinthető Kondor Béla munkásságáról szóló tárlat.

Időszaki kiállításként helyet kapnak itt a periodikusan jelentkező kiállítások - Országos Grafikai Triennále, Téli Tárlat - és tematikus kiállítás-sorozatok mellett, kortárs hazai és külföldi alkotók, alkotócsoportok bemutatói. Tudományos konferenciáknak, művészeteket népszerűsítő programoknak és társművészeti rendezvényeknek is helyszíne ház, jó akusztikájú termei és hangulatos, mediterrán jellegű udvara miatt.

A Rákóczi-ház egyébként Miskolc legöregebb emeletes háza. Az emeletes barokk épület a szomszédos Sötét-kapuval együtt hangsúlyos és jellegzetes pontja a település főutcájának. Dőry Ferenc építette 1652 körül, 1702-ig az egyetlen emeletes háza Miskolcnak. A XVIII. század elején két alkalommal II. Rákóczi Ferenc fejedelem szállásaként szolgál a kúria, innen a mai közkeletű elnevezése a Rákóczi-ház.