U

Szent István-cseppkőbarlang

Elérhetőség

3517 Miskolc - Lillafüred, Erzsébet sétány

Miskolc Pass turisztikai kártya használóknak Szent István barlang vagy az Anna-barlang megtekintése ingyenes egy alkalommal!

 

Miskolc Pass Classic kártyával:

10% kedvezmény vehető igénybe a teljesárú belépőjegy árából.

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolc központjától 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága.

Az üreg középső-felső triász mészkőben, a Fehérkői mészkőformáció kőzetösszletében alakult ki. Első tudományos leírása és elnevezése Kadić Ottokár nevéhez fűződik, aki 1913-ban kötélhágcsóval ereszkedett le a barlangba.
A barlang járóútvonalainak kialakítását 1927-ben kezdték meg, és 1931 augusztusában nyitották meg a nagyközönség számára.

A barlang befoglaló kőzete jól karsztosodó középső-triász korú mészkő (Fehérkői Mészkő Formáció). Az üreg genetikáját tekintve forrásbarlang, melynek kialakulása a bejárat felett szintben kb. 250 m-rel magasabban elterülő Bükki Nagy-fennsík keleti peremén elhelyezkedő víznyelőbarlangokkal hozható összefüggésbe, vagyis az ott feltárt víznyelőbarlangok inaktív forrásbarlangja.
A barlang egy K-ÉK - Ny-DNy irányú fő hasadék mentén alakult ki, melyből közel merőlegesen, É-Ény irányban oldaljáratok ágaznak ki. A barlangnak a fennsíkperemen nyíló, az ország legmélyebb (-254 m) és a Bükk leghosszabb barlangjának számító István-lápai-barlanggal való összefüggése valószínűsíthető. A barlangok végpontjai között kb. 300 m körüli távolság adódik. Ugyanígy valószínűsíthető, hogy a Szent István-barlang aktív, vizet vezető alsó járatszakasza a Soltész-kerti-mésztufabarlang, mely főleg mésztufában alakult ki, és aktív forrásként működik egész évben. A nagy karsztárvizek során a kis szelvényű forrásbarlang nem képes a víz teljes mennyiségét felszínre vezetni, és a visszaduzzadás miatt válik ismét aktívvá a Szent István-barlang.

A legnagyobb cseppkőképződmény a Kupola-csarnokban a Megfagyott vízesés, mely a mennyezettől kezdve a talpig borítja a falat kb. 20x15 m felületen.
A barlang cseppkövekben gazdag, és annak ellenére, hogy 1931. évi megnyitását követően üzemszerűen mutatják be a nagyközönségnek, látványos, fejlődő cseppkövekben gazdag. A Szent István-barlang természetes bejárata a Kutya-lyuk, mely a hegyoldalban a völgytalp felett kb. 20 m-rel nyílik.

A világítási rendszer felújítása: európai uniós forrásból 2014-ben korszerűsítették a barlang 25 évvel ezelőtt kiépített világítási rendszerét. Az új, korszerű LED-es fényforrások védelmet nyújtanak a mohásodás ellen, és szebb látvánnyal is szolgálnak.

Vezetett túrák indulnak minden nap, egész órakor, az alábbiak szerint:
 
Nyári időszakban (április 1. – szeptember 30.) naponta 9.00 – 17.00 óráig.
 
Téli időszakban (október 1. – március 31.) naponta 9.00 – 14.00 óráig.
 
Csoportok részére előre bejelentkezés szükséges: tel./fax: (46) 334-130.

A túra időtartama: 30 perc

A barlangi környezet, az ajánlott ruházat:
A lillafüredi barlangok túravezető kíséretében látogatható szakaszai kiépítettek, villanyvilágítással ellátottak, minden látogató számára utcai öltözetben, egész évben bejárhatók. A közlekedést korlátok, lépcsők és az egyenletes, vízmentesített sétautak segítik. A villanyvilágítás segíti a közlekedést, és a csodálatos barlangi képződményeket, a különleges oldásformákat is érvényre juttatja.

Jegyárak:

  • Egész árú: 1700 Ft/fő
  • Kedvezményes (nyugdíjas, gyermek): 1200 Ft/fő
  • Óvódás kedvezmény: 400 Ft/fő
  • Családi jegy (2 felnőtt+ 2 gyerek esetén): 4.800 Ft/4fő
  • Csoportos jegy 20 fő felett, teljes árú: 1500 Ft/fő
  • Csoportos jegy 20 fő felett, kedvezményes: 1000 Ft/fő

A Miskolc Pass turisztikai kártyával érkező személy részére a barlanglátogatás ingyenes. 
A Miskolc Pass kedvezménykártya birtokosa 15%-os kedvezménnyel látogathatja meg a barlangot.

https://www.miskolcpass.com/hu

A Szent István-barlang megközelítése:

A Tiszai-pályaudvarról 1-es busszal, vagy 1-es villamossal  Felső-Majláthig, majd onnan az 5-ös autóbusszal közvetlenül a Szent István-barlang melletti buszmegállóig, vagy a 15-ös autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, ahonnan 600 m-es könnyű sétával érhető el a barlang.
Személygépkocsival érkezőknek a lillafüredi felső parkolóban (a barlangtól 50 m-re).

A barlangot üzemelteti:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
3304 Eger, Sánc u. 6., 3301 Pf. 116.
Tel.: 36/422-700, 411-581, Fax: 36/412-791
E-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A BNP barlangjaira érvényes viselkedési szabályok:
•    A barlang alakzatainak, cseppkövek érintése tilos!
•    A betonozott járófelületekről való letérés, a korlátokon való átmászás tilos!
•    Dohányozni, szemetelni, hangoskodni, feleslegesen zajt kelteni tilos!
•    Fényképezni, és videofelvételt készíteni kizárólag a túravezető engedélyével lehet!
•    Ittas állapotban a barlangban tartózkodni tilos!
•    Kutyát vagy más állatot a barlangba bevinni tilos!
•    A barlang állatvilágát zavarni tilos!