U

Pannon-tenger Múzeum

Elérhetőség

3529 Miskolc, Görgey Artúr út 28.

A Pannon-tenger Múzeum két kiállítása az „Őserdei ösvényeken- a bükkábrányi mocsárciprus erdő és kora”, valamint „A Kárpátok-ásványai”.

A földtörténeti szempontból különleges kiállítás három részre bontható. A fő téma a felső miocén kori mocsárciprus-erdő és ennek ürügyén a Pannon-medence élő és élettelen környezete. Külön hangsúlyt fektetve a miocén kor történéseinek napjaink természeti környezetét és gazdaságát befolyásoló hatásaira.

A központi témakör szerves részét képezi a világszerte ismert rudabányai őslénytani lelőhely. Az itt előkerült, 10 millió éves Rudapithecus hungaricus és Anapithecus hernyáki ősmajmok a főemlősök evolúciójában fontos szerepet töltöttek be, ezért a teljes leletegyüttes önálló teremben kerül bemutatásra.

A Pannon-tenger Múzeum harmadik pillére a „Kárpátok ásványai” című állandó kiállítás. Ebben a kiállításban 19 ezer leltározott tételből válogatott ásványokat és kőzeteket láthatunk, melyhez a legmagasabb szintű oktatási segédanyagot bocsátják a közép- és felsőoktatási intézmények részére.

A tudományosan megalapozott, de részben virtuális valóságba „csomagolt” kiállítás egyes elemei nemcsak láthatók, de témáktól függően szagolhatók, tapinthatók és mozgathatók, minden korosztálynak lehetőséget adva a játékos ismeretszerzésre.